Bančni depozit za dolgoročno varčevanje

Bančni depozit je med najbolj priljubljenimi možnostmi za dolgoročno varčevanje. Je tudi najbolj znana opcija te vrste, saj je na voljo predvsem fizičnim osebam, torej vsakomur, ki želi sredstva na svojem bančnem računu oplemenititi, namesto da bi jih le hranil ali celo zapravil. Depoziti imajo kar nekaj prednosti, s katerimi se lahko prikupijo tudi tistim, ki iščejo kakšne specifične možnosti za dolgoročno investicijo svojega denarja.

Seveda bančni depozit ni edina možnost za dolgoročno varčevanje. Je pa z nekaterimi lastnostmi zelo prepričljiv, predvsem v primerjavi z alternativami ponuja izjemno nizko stopnjo tveganja. Če imamo druge prioritete, lahko običajno najdemo boljše opcije, kot so recimo investicije v zavarovana posojila. V primerjavi z depoziti imajo druge možnosti lahko višje obljubljene donose, a običajno s tem sprejmemo tudi večje tveganje.

Bančni depozit z minimalnim tveganjem

Ravno upravljanje tveganja je ena izmed ključnih prednosti, ki jih ima bančni depozit. Na ta način lahko investiramo velik delež svojih prihrankov, ne da bi bili v skrbeh, da jih bomo izgubili.

Pri dolgoročnih investicijah je minimalno tveganje gotovo prednost, sploh če se odločamo za večje vsote denarja. Želimo, da se znesek skozi čas zanesljivo povečuje, ne da bi bilo varčevanje tvegano. To velja tudi pri sklenitvi dolgoročnih depozitov – pri tem smo pravzaprav zelo prilagodljivi, banke običajno ponujajo poljubno določitev trajanja, s tem pa nimamo nobenega vpliva na tveganje.

Kako deluje bančni depozit?

Bančni depozit je v bistvu pogodba, ki veže sredstva na banko. S tem se zavežemo, da sredstev v določenem času ne bomo dvignili z računa. Depoziti so lahko kratkoročni, le za nekaj mesecev, lahko pa dolgoročni, do pet let ali več.

Ob sklenitvi depozita določimo vse potrebne podrobnosti. Najbolj pomembna je višina naložbe in trajanje, od tega je običajno odvisna tudi obrestna mera. Kratkoročni depoziti niso posebej donosni, medtem ko pri dolgoročnih depozitih že lahko pričakujemo višjo obrestno mero. Treba pa je priznati, da so donosi pri depozitih relativno nizki, običajno ne dosegajo enega odstotka na letni ravni, niti pri dolgoročnih depozitih in višjih zneskih.

Ko sklenemo bančni depozit, so sredstva za dogovorjeni čas vezana in jih ne moremo uporabljati. Če želimo pogodbo prekiniti, bo banka zaračunala penale in ugodnosti varčevanja izgubimo, morda bo treba plačati celo dodatno kazen, s katero izgubimo še del začetne investicije. Depoziti imajo torej tudi nekaj pomanjkljivosti, na katere moramo paziti, če nameravamo investirati svoje prihranke.

Alternative za bančni depozit

Na voljo imamo nekatere alternative, ki so lahko zelo mamljive, predvsem z visokimi donosi in veliko mero prilagodljivosti. To recimo velja za investicije v zavarovana posojila, ki dosegajo skoraj 10-odstotne obresti, medtem ko je tveganje še vedno zelo nizko. Te investicije so tudi veliko bolj fleksibilne, med drugim nimamo penalov za predčasen dvig denarja z investicijskega računa.

Lahko se seveda lotimo tudi drugih možnosti za plemenitenje svojih prihrankov, ali pa denar preprosto pustimo ležati na bančnem računu. Za tiste, ki se nimajo namena poglabljati v različne možnosti, je bančni depozit lahko odlična izbira, saj ga hitro in preprosto sklenemo na banki, z njim pa nato nimamo posebnega dela.

Bančni depozit za dolgoročno varčevanje