Iščem računovodjo, a izbira ne bo enostavna

Čeprav imamo na voljo ogromno ponudbe, bo izbira precej zahtevna, če iščem računovodjo. Tu moramo biti namreč pozorni na številne detajle, ki odločajo o tem, kako bomo z računovodskimi strokovnjaki zadovoljni. Poleg tega nam široka ponudba lahko izbiro celo oteži, saj bomo težje preleteli vse ponudbe številnih računovodskih servisov.

Predvsem pa moramo za dobro izbiro najprej dobro poznati svoje želje in potrebe. Vsak podjetnik ima svoje prioritete na tem področju, zato ni mogoče priporočiti ene same rešitve vsem podjetjem. Če iščem računovodjo, moramo vedno opredeliti točne zahteve in pričakovanja glede na potrebe podjetja. Šele na tej podlagi lahko pobrskamo po ponudbi in najdemo računovodski servis, ki ima najbolj ustrezno ponudbo. Kar dobro bo treba razmisliti o tem, katere rešitve sploh pridejo v poštev.

Za katera opravila iščem računovodjo?

Na prvi pogled se morda zdi, da vsi računovodski servisi opravljajo iste storitve, a v resnici je ponudba precej razgibana in se v marsičem razlikuje. Zato moramo dobro poznati svoje potrebe, da sploh vemo, katere storitve iščemo.

Običajno se zanesemo na to, da bo računovodski servis sam pripravil ponudbo storitev, ki jih potrebuje naše podjetje. Tako recimo iščem računovodjo za s.p., v tem primeru bomo gotovo dobili prilagojeno ponudbo prav za samostojne podjetnike. To so celoviti paketi storitev za takšne pravne osebe, prilagajamo pa jih lahko glede na pričakovan obseg dela. Pričakujemo ugodne cene, ni pa nujno, da bodo ti paketi zelo fleksibilni.

Včasih iščemo računovodjo za mala in srednje velika podjetja, tu je že treba bolj podrobno opredeliti pričakovanja in zahteve. Podjetja se med seboj precej razlikujejo in upoštevati je treba mnoge detajle, recimo število zaposlenih, število strank, morebitne posebnosti pri obračunavanju plač, prispevkov, potnih stroškov, olajšav … Splača se na računovodski servis nasloviti povpraševanje in se pozanimati o prilagojeni ponudbi.

Računovodski servis seveda pripravi tudi ponudbo za večja podjetja, a v tem primeru se bomo gotovo zanimali za prilagojene storitve, večja podjetja običajno zaposlijo svoje računovodske strokovnjake.

Iščem računovodjo z minimalnimi stroški

Med prioritetami, ki jih postavimo ob iskanju računovodskega servisa, je pogosto na prvem mestu cena. To velja predvsem za samostojne podjetnike, ki računovodskega servisa morda niti ne potrebujejo nujno, a jim bo seveda v veliko pomoč.

Če iščem računovodjo z najnižjo ceno, lahko dobimo dokaj dobro ponudbo, a moramo biti veliko bolj pozorni na to, da ne izberemo kakšnega neustreznega računovodskega servisa. Računamo na to, da bodo cenejše ponudbe dosegle nekaj deset evrov na mesec za samostojne podjetnike z manjšim obsegom poslovanja.

Iščem računovodjo za pomoč pri samostojnem poslovanju

Tudi tisti, ki računovodskega servisa ne potrebujejo, bodo te storitve dobro izkoristili. Ravno zato je cenovno ugodna ponudba tako zanimiva. V nekaterih primerih lahko še dodatno prihranimo, če se računovodskim opravilom posvetimo tudi sami. Tu nam priskočijo na pomoč računalniški programi, ki omogočajo izdajanje računov in pomagajo pri drugih računovodskih nalogah. Tudi v tem primeru sicer iščem računovodjo za pripravo letnih računovodskih izkazov in za druge zahtevnejše naloge, a vseeno lahko dobimo zelo ugodne in elegantne rešitve te vrste.

Iščem računovodjo, a izbira ne bo enostavna