Ali lahko opravimo depozit na bankomatu?

Zelo priročno je, če lahko opravimo depozit na bankomatu, na ta način pa lahko opravimo še nekatere druge bančne storitve. Večinoma prav tiste, pri katerih se nam najbolj mudi in moramo opravke rešiti kar se da hitro in brez kakšnega prevelikega napora. Še posebej dragoceni pa so bankomati v času, ko so banke zaprte, pa tudi takrat, ko se pač želimo izogniti gnečam v zaprtih prostorih. Še sreča torej, da lahko kar na bankomatu opravimo mnoge opravke, zaradi katerih obiskujemo banko.

Bodo pa možnosti odvisne od tega, katero banko imamo in tudi, kakšno vrsto bankomata uporabljamo. To pomeni, da ne moremo vedno računati na cel spekter storitev, vemo le, da bodo na voljo vsaj osnovne opcije. Pametno je torej, da se vnaprej prepričamo, da bankomat sploh ponuja storitve, za katere se zanimamo. Tako se izognemo presenečenju, če želimo recimo opraviti depozit na bankomatu, pa naprava tega ne omogoča.

Depozit na bankomatu in druge priročne bančne storitve

Tako se vprašamo, katere storitve so pravzaprav tiste, ki jih lahko dobimo pri večini bankomatov. Nekatere lahko posebej izpostavimo, predvsem dvig gotovine in pregled stanja na računu. A cel seznam možnosti vključuje še druge opcije:

  • Dvig gotovine
  • Pregled stanja na računu
  • Izpisek stanja
  • Depozit na bankomatu
  • Plačilo UPN
  • Sprememba PIN kode

Računamo lahko, da bo bankomat ponudil vsaj možnost dviga gotovine, kar je najpogostejši razlog za obisk naprave, prav tako radi pokukamo na stanje na računu, ki se lahko kar samodejno pokaže ob dvigu. Ni pa nujno, da bo bankomat denar tudi sprejemal, zato ni nujno, da bodo na voljo možnosti pologa gotovine ali plačila univerzalnega plačilnega naloga.

Se depozit na bankomatu uvršča med osnovne storitve?

Glede na ponudbo lahko rečemo, da se depozit na bankomatu ne uvršča med osnovne storitve. Najti moramo bankomat, ki lahko denar tudi sprejema, na tem lahko opravimo polog.

Seveda obstajajo pogosto še drugi pogoji, predvsem moramo upoštevati to, da lahko položimo denar le na račun, s katerim je povezana bančna kartica. V nekaterih primerih to lahko dobro izkoristimo in kar preko bankomata opravimo tudi investicije ali polog na varčevalni račun, kar je zelo dobrodošla rešitev. Če imamo torej možnost za depozit na bankomatu, se jo vsekakor splača izkoristiti.

Depozit na bankomatu ali v banki?

V banki lahko vedno pričakujemo celoten nabor storitev, zato bodo predvsem zahtevnejši komitenti raje pristopili k okencu in se tam dogovorili o storitvah, ki jih potrebujejo. Bankomat je nenadomestljiv za hitre transakcije, predvsem za dvig gotovine, za ta namen res nima smisla hoditi v banko, enako velja za preverjanje stanja na računu. Tudi za polog gotovine imamo običajno na voljo boljšo rešitev – res je, da te možnosti ne ponujajo vsi bankomati, a prav ob bankah so pogosto nameščeni naprednejši bankomati, preko katerih lahko gotovino položimo na svoj račun. To pomeni, da lahko veliko dela opravimo brez pomoči same banke, sploh če je možen tudi depozit na bankomatu. Seveda pa lahko pričakujemo, da bomo v banki vedno deležni vseh storitev, za katere se zanimamo.

Ali lahko opravimo depozit na bankomatu?