Donosno investiranje s pametno izbiro investicije

Vsak, ki želi svoja sredstva nekam vložiti in s svojo investicijo na dolgi rok kaj zaslužiti, se zanima za kar se da donosno investiranje. Prav to je namreč glavni razlog, da se sploh odločimo za tovrstno uporabo svojih sredstev. Pričakujemo, da bomo s tem početjem kaj zaslužili, morda bomo uspeli vzpostaviti učinkovit sistem za pridobivanje dobrodošlega pasivnega prihodka. Nenazadnje pa je prav donosno investiranje tudi pot do pravega bogastva, če smo dovolj spretni, imamo zadosten začetni kapital in izkoristimo prave priložnosti.

V vsakem primeru so prav obljubljeni donosi tisti, ki nas prepričajo v investicijo, paziti pa moramo na to, da na ta račun ne zanemarimo tveganj, ki jih investicija prinaša. Še zdaleč ni nujno, da bo najbolj donosno investiranje pri tistih opcijah, ki imajo dejansko najvišje pričakovane donose – to so namreč tudi najbolj tvegane investicije, torej obstaja večja možnost, da bomo vložek izgubili. Za najboljši končni rezultat se bolj splača iskati investicije, ki imajo ugodno razmerje med tveganji in donosi ter tako na dolgi rok res ponujajo priložnost za stabilen pasivni prihodek.

Donosno investiranje ponujajo zavarovana posojila

Ena izmed možnosti, ki jih imajo preudarni investitorji pri iskanju naložb z idealnim razmerjem med donosi in tveganji, so gotovo tudi zavarovana posojila. Prav pri teh namreč dobimo precej visoko obrestno mero, ne da bi morali za to sprejemati visoka tveganja.

Zavarovana posojila delujejo tako, da financirajo poslovanje podjetij, ki ta posojila koristijo, nato pa pridobljene obresti ob vračilu posojil razdelijo med investitorje. Sistem je zelo zanesljiv, saj ne stavimo na kakšne nepredvidljive premike, vrednost investicije izhaja preprosto iz tega, da podjetje ob odplačevanju posojila plačuje tudi obresti. Tveganja so že v izhodišču minimalna, saj so to dobro znani in priljubljeni mehanizmi financiranja, katerim ustrezajo le zanesljivi posojilojemalci. V primeru, da pride do težav z odplačevanjem, pa investitorje zaščiti zavarovalni sklad, ki preprečuje izgube investicije.

Donosno investiranje na druge načine

Izberemo lahko seveda tudi druge možnosti za investicijo. Če nas zanimajo le maksimalni donosi, se bomo verjetno odločili za kakšne bolj tvegane investicije. S tega vidika v zadnjem času izstopajo kriptovalute, ki dosegajo vrtoglave vrednosti, a vrednost tudi hitro pade. Visoko vrednost imajo tudi nepremičnine, pri katerih so tveganja nekoliko nižja, a takšna investicija zahteva več kapitala in več dela. Dober kompromis med donosi in tveganji imajo delnice, če smo se pripravljeni posvetiti izbiri pravih opcij. Na voljo pa imamo še nekatere druge možnosti za donosno investiranje, ki se jih morda splača raziskati.

Kakšne zaslužke prinaša donosno investiranje?

Vsakega investitorja zanima predvsem to, koliko bo z naložbo lahko zaslužil. Ravno po tem primerjamo donosne investicije, čeprav pričakovani donos po navadi ni dobro merilo za primerjavo. Varne možnosti, ki imajo minimalna tveganja, ponujajo le nekaj odstotkov obresti na letni ravni. Tu zavarovana posojila izstopajo z relativno visoko obrestno mero, ki dosega tudi okoli 8%. To je recimo primerljivo z delnicami. Nekatere bolj tvegane opcije za donosno investiranje imajo okoli 15% ali 20% donose, seveda lahko tudi več, če najdemo res dobro priložnost in imamo nekaj sreče.

Donosno investiranje s pametno izbiro investicije